Importanta deparazitarii externe

Trezirea la viaţă a naturii, specifică lunii martie, aduce cu sine o serie de responsabilităţi, mai ales dacă ai în grijă un animăluţ de companie.

La începutul primăverii apar condiţiile ideale care favorizează parazitismul animalelor de companie. O parte din aceşti factori sunt legaţi de imunitatea scăzută, însă cel mai mare impact îl au factorii de mediu (creşterea temperaturii, umiditatea crescută, vegetaţia abundentă), care cresc riscul de infestare cu paraziţi externi.

Cele mai răspândite afecțiuni sunt dermatita alergică la saliva de purice și babesioza.

– Dermatita alergică la saliva de purice: afecțiunea este declanșată de infestațiile repetate cu purici. Aceasta poate duce la afecțiuni dermatologice dintre cele mai severe, cum ar fi prurit sever asociat cu erupții cutanate papulo-crustoase pe zona dorso-lombară, baza cozii, perineul, fața internă a coapselor și abdomenului care în urma scărpinatului intens duce la leziuni automutilante, urmate de alopecie (căderea părului). Netratat, animalul rămâne sensibil la mușcătura de purice, iar boala va căpăta o formă cronică în care alopecia, localizată sau generaliză, se accentuează, apare hiperpigmentația zonelor afectate, cruste și uneori noduli pruriginoși.
– Babesioza: este o boală parazitară transmisă de mușcătura de căpușă, manifestată prin lipsa de energie, lipsa poftei de mâncare, febră, culoare neobișnuită a urinei și a scaunului, gingii de culoare galbenă etc. Netratată la timp, aceasta este fatală.

Hai să prevenim împreună! Fii un stăpân responsabil și oferă-i atenția pe care el ți-o acordă necondiționat, în fiecare zi. DEPARAZITEAZĂ-L!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *