Ce anume trebuie să avem în vedere când îl alegem? Adoptăm sau cumpărăm?
Atunci când ne dorim un animal de companie, primul lucru pe care ar trebui să il facem este să ne informăm. Alegerea animalului de companie este o decizie importantă, o responsabilitate enormă şi un angajament pe termen lung, de aceea ar trebui să ţinem cont de mai mulţi factori. Fiecare tip de animal de companie este diferit în funcţie de nevoile pe care le are. Unele animale au nevoie de un spaţiu generos şi de mai multă hrană, în timp ce altele necesită o atenţie deosebită, aşa că este recomandat să găseşti un prieten patruped care să se potrivească cu stilul tău de viaţă.
Printre cele mai potrivite animale de companie se regăsesc:
- Câinele
Câinele este un animal foarte sociabil, dependent de prezenţa stăpânului şi are nevoie de atenţie în mod constant. Dacă programul tău de zi cu zi este foarte încărcat, cu siguranţă acesta nu va fi fericit dacă pleci toată ziua de acasă. Asigură-te că timpul iţi va permite să petreci câteva ore pe zi cu el. De asemenea, cântărește atent ce fel de câine ar trebui să alegi. Sunt foarte multe rase de câini, așa că va trebui să hotărăști dacă vrei unul de talie mică, medie sau mare. În principiu, cu cât câinele este mai mare, cu atât este și efortul mai mare. Femelă sau mascul? La multe rase de câini, masculii sunt mai mari și mai grei decât femelele. Pe de altă parte, femelele trec de două ori pe an prin călduri, pe când masculii sunt interesați tot anul de femelele în călduri. Totodată, ar fi bine să ții cont de faptul că unii câini sunt mai potriviți unei familii cu copii decât alții. Dacă ai un copil, evită un câine cu tendințe spre agresivitate.
- Pisica Deşi se merge pe idea că pisica este un animal independent, contrat opiniei generale, este sociabil şi iubitor de atenţie. Deşi majoritatea pisicilor nu necesită la fel de multă atenție ca în cazul câinilor, ele tot au nevoie de timp de joacă cu stăpânul. Ba mai mult, majoritatea pisicilor urăsc să rămână singure acasă. Un alt aspect de luat în calcul este faptul că pisicile care au părul lung, cum ar fi persanele, au nevoie de îngrijirea zilnică a blănii, ceea ce presupune timp. Atunci când alegi o pisică trebuie să te gândești ce caracteristici îți dorești de la animalul de companie și care este rasa de pisică potrivită pentru tine. Deși fiecare pisică este unică în ceea ce privește caracterul, există unele trăsături comune mai multor rase.
- Rozatoarele
Cele mai întâlnite rozătoare de companie sunt : hamsterii, porcușorii de Guineea, veverițele canadiene, chinchilla, dihorii și iepurii. Aceste rozătoare sunt foarte haioase și ușor de îngrijit. Din acest motiv, ele și-au făcut loc în casa omului ca animal de companie. Deși sunt rozătoare, trebuie să știi că și ele au nevoie de un spațiu al lor și au diferite trăsături ca animale de companie. Chiar dacă nu îți vine să crezi, rozătoarele pot ajuta la fel de mult în educarea copilului în ceea ce privește responsabilitatea, precum un câine sau o pisică. Hamsterii sunt animale solitare, dar foarte active. De aceea este foarte bine ca atunci când îți iei un hamster să îi iei o cușcă foarte mare unde poate alerga în voie. Nefiind prea obișnuit cu oamenii, hamsterul poate deveni agresiv, agresivitatea lui manifestându-se prin mușcături foarte dureroase. Ideal este să îți înveți hamsterul de mic să fie luat în mână de tine și să fie mângâiat. Porcuşorii de Guineea au un temperament blând, fiind prietenoși și interactivi, de aceea au devenit niște animăluțe de companie foarte iubite, mai ales de către familiile care au copii. Fiind foarte sociabili, aceste rozătoare trebuie ținute în grupuri, pentru a evita suferința cauzată de singurătate. Ca și hamsterii, porcușorii de Guineea au nevoie de cuști mari. Veveriţele canadiene sunt animale foarte sociabile și în habitatul lor natural trăiesc în grupuri, de aceea este recomandat ca în captivitate să nu fie ținute singure. Ele sunt animale diurne și extrem de energice, în special dimineața și seara. De asemenea, aceste frumoase rozătoare sunt extrem de curioase, provocând diverse probleme. Nu sunt recomandate începătorilor, deoarece au nevoi deosebite de îngrijire. Chinchilla este o rozătoare sensibilă, dar fascinantă, putând fi învățată să facă diverse trucuri. Singurul inconvenient este faptul că ,fiind un animal nocturn, poate incomoda destul de mult. Dihorii au devenit ,din ce in ce mai mult ,îndrăgiţi de oameni. Sunt animalele de companie formidabile pentru stăpânul potrivit. Dacă sunt îmblânziți, sunt foarte afectuoși, legați de stăpânul lor, sociabili, nespus de curioși și foarte activi în perioada de activitate. Iepurii sunt animale de companie foarte răspândite, fiind prietenoși, dar şi rezervați față de persoanele străine. Cu toate că nu simt nevoia să fie ținuți în brațe, reușesc să destindă atmosfera cu întruchiparea lor drăgălașă și inocentă. Un iepure nu are nevoie de îngrijiri speciale. Cel mai mare impediment în creșterea unui iepure este mirosul lor specific, care din păcate nu poate fi îndepărtat cu ușurință.
- Păsările
Dacă vrei să ai o pasăre ca animal de companie, trebuie să ai în vedere timpul pe care îl ai pentru a avea grijă de ea, nivelul de zgomot pe care îl poți tolera, dar şi stricăciunile pe care aceasta le poate face. Păsările pot fi foarte gălăgioase. De exemplu, unele specii de papagali pot face foarte mult zgomot, cum ar fi Jako, pe când canarii si perușii sunt puțin mai silențioși. În funcție de specia pe care ai ales-o, o regulă rămâne neschimbată: toate păsările au nevoie de colivii spațioase, mai ales cele care nu petrec zilnic timp pentru exerciții în afara coliviei. Important de știut este că unele păsări au nevoie de multă atenție și pot chiar să se îmbolnăvească dacă nu primesc afecțiunea dorită.
- Peștii
Peştii sunt excelente animale de companie pentru copii, oferind acestora posibilitatea de a descoperi minunata lume subacvatică, cu intregul său ecosistem. Chiar dacă peştii sunt ceva mai uşor de îngrijit în comparaţie cu alte animale de companie, aceştia necesită o îngrijire aparte şi atentă. Trebuie să fie hrăniţi zilnic cu o hrană care să le satisfacă toate nevoile nutriţionale. Trebuie verificaţi parametri apei, de exemplu valoare pH-ului, pentru a depista din timp orice neregula apărută din punct de vedere al calităţii apei. Pentru a asigura un nivel de igienă corespunzator în acvariu, este nevoie de o apă de calitate care, ulterior, va trebui schimbată din când în când. Cu puţină muncă de cercetare înainte de a cumpăra peştii, vei afla tot ce trebuie să ştii. Sunt potriviţi pentru începători.
Iata câteva întrebări la care ar trebui să-ţi răspunzi atunci când hotărăşti să iei un animal de companie!
- Ce tip de animal se potriveşte cel mai bine pentru casa mea?
- Mă va deranja prezenţa lui în dormitoare? Îl voi lăsa să intre în casă chiar dacă acesta este un animal de curte?
- Ce tip de comportament ar trebui să aibă animalul având în vedere că avem copii? Copilul meu ar putea avea alergii, il va deranja părul în exces?
- Programul meu zilnic este unul solicitant, cât timp sunt dispus să îi aloc animalului?
- Are cine să aibă grija de el atunci când sunt plecat de acasă? Aş accepta să îl iau cu mine în vacanţă?
- Am resurse financiare să îi asigur toate cele necesare? Dincolo de hrană, vaccinuri, deparazitări şi controlul medical periodic, imi voi permite să îi asigur îngrijirea regulată a blaniţei şi dresajul? Îmi voi permite să îi asigur tratamentele necesare în cazul în care acesta se va îmbolnăvi?
De ce nu este bine să ne achiziţionăm un animal de pe internet?
Dacă te-ai hotărât la un câine sau o pisică, nu il cumpăra niciodată de pe internet! Chiar daca te vei gândi că iţi vei achiziţiona un animaluţ de rasă, asta nu înseamnă că acesta va fi mai sănătos decât un animal comun pe care ai putea să il adopţi. În spatele animalelor vândute online, prin magazine sau târguri, se află o industrie profitabilă, o adevărată dramă trăită de animalele folosite pentru înmulţire, deoarece normele de bunăstare sunt încălcate frecvent. Animalele sunt ţinute în spaţii mici şi insalubre, montele sunt necontrolate, de exemplu: frate cu soră, mama sau tatăl cu puii lor, fără a se ţine cont de sănătatea animalelor, de temperament, de bagajul genetic sau de standardul unei rase. Apelând la astfel de vânzători care exploatează animalele şi urmăresc doar profitul, oamenii, în necunoştinţă de cauză, nu fac decât să încurajeze această practică. În cadrul cabinetelor veterinare întâlnim foarte des cazuri în care proprietarii vin cu animaluţe achiziţionate de pe internet. Acestea nu au deparazitări şi vaccinuri efectuate, dar vin însoţite de diverse documente sau carnete de sănătate semnate de către crescător şi nu de către un medic veterinar. În urma consultului, proprietarul află că animalul lui este de fapt bolnav, că prezintă boli destul de grave cum ar fi: panleucopenia, leucemia felină, parvoviroză, coronavirus, datorită lipsei vaccinării, dar şi tot mai multe boli genetice şi autoimmune, datorită montelor necorespunzatoare. Pentru a evita încurajarea comerţului ilegal cu animale de companie, viitorii stăpâni au două opţiuni: să apeleze la crescători serioşi înscrişi la asociaţile chinologice ( http://www.ach.ro ), dacă urmăresc achiziţionarea unui animal de rasă cu pedigree sau să adopte direct dintr-un adăpost. De asemenea, recomandăm ca orice informaţie legată de eventualele probleme pe care animalul tău le-ar putea dezvolta pe parcursul vieţii, să nu fie citite de pe internet, întrucât, cele mai multe dintre ele, sunt eronate. Cel mai bine ar fi să ai o discuţie cu un medic veterinar care te poate lămuri atât despre aceste probleme, cât şi despre alegerea unui animal potrivit pentru stilul tău de viaţă.
Aşadar, iubiţi-le, respectaţi-le şi trataţi-le ca pe oricare alt membru din familie.