Cea mai importantă sursă de paraziţi o reprezintă contaminarea mediului ambiant. Multe animale sunt purtătoare şi eliminatoare de elemente infestante aflate în diferite stadii de dezvoltare, care sunt diseminate în mediu şi preluate ulterior de către alte animale, asigurând practic transmiterea paraziţilor de la un animal la altul.
De asemenea, hrănirea animalelor cu carne crudă sau insuficient preparată termic nu face decât să expună animalele la parazitoze interne.
Şi femelele gestante pot fi purtătoare de paraziţi, iar în lipsa deparazitării aceştia traversează placenta şi sunt transmişi mai departe puilor prin circulaţia fetală.
Tipuri de paraziţi la animale şi simptome ale infestării
Cele mai întâlnite tipuri de paraziţi intestinali sunt ascarizii, teniile şi coccidiile. Principalele simptome care dau de gol parazitozele sunt: scăderea în greutate, tulburările digestive, scaunele moi care alternează cu cele normale sau cu sânge, precum şi lipsa de energie.
Lipsa tratamentului poate duce la migrarea paraziţilor prin diferite organe şi poate genera tuse, icter, anemie, paralizii, manifestări nervoase etc., în funcţie de localizarea acestora.
În infestaţii grave, aceste parazitoze pot fi letale, mai ales dacă animalul nu are un sistem imunitar puternic. Alteori, existenţa paraziţilor interni evoluează fără semne specifice, motiv pentru care este important să deparazităm cu regularitate animalele de companie.
În concluzie, parazitozele sunt un pericol atât pentru animale cât și pentru oamenii din jurul lor.
Calendarul deparazitării interne la pisici şi căţei:
- La căţei: de la 4-6 săptămâni. Dacă animalul continuă să elimine paraziţi, se face rapel la 7-14 zile de la prima administrare, pentru a surprinde toate formele evolutive ale paraziţilor. Se repetă la fiecare 3 luni
- La pisici: de la 4-6 săptăptămâni cu repetare la 7-14 zile. Se repetă la fiecare 3 luni.
- În cazul animalelor de curte, o atenţie deosebită trebuie acordată deparazitării mediului ambiant, care asigură o sursă continuă de paraziţi, atât externi cât şi interni.